Søg
  • marie0396

Wattmåler guide - Vores erfaringer

Opdateret: 27. jan. 2020

Vi har de sidste år testet og trænet rigtig mange cykelryttere samt triatleter og derfor også stiftet bekendtskab med mange forskellige modeller af wattmålere og set hvor godt eller skidt de måler.


Hvad er en wattmåler?

Som navnet antyder er en wattmåler en kompakt elektronisk enhed som beregner effekten af dit tråd via en belastningsmåler også kaldet et strain gauge.

Via strain gaugen omsættes belastningen til en elektrisk modstand baseret på hvor meget den belastes, eller sagt på en anden måde, hvor stort et drejningsmoment der påføres og som ganges med vinkelhastigheden, det de fleste kender som kadencen, hvorved wattbelastningen kan bestemmes.

Det lyder kompliceret, men heldigvis laver din cykelcomputer alle beregningerne for dig.

Nu er alle strømmålere ikke skabt lige, og nøjagtigheden og pålideligheden af den enkelte enhed afhænger af kvaliteten af de materialer som er blevet brugt i konstruktionen af enheden, samt mængden af strain gauges.

Som du kan forestille dig er fremstillingen af sådan en enhed en kompliceret proces, hvilket også understreger at det nok godt kan betale sig at betale lidt ekstra og så få den gode konstruktion og dermed have kvalitet i sine målinger.


Wattemåler og træning.

Wattmåleren et redskab, som vi mener man slet ikke kan undvære i træningen.

Med en wattmåler, kan du kontinuerligt se, om du holder dig indenfor grænsen af din formåen og dit watt-tal på cyklen er helt sikkert værd at arbejde med, hvis du vil udvikle dig og vil noget med din cykling.


Watt er et objektivt mål for, hvor hårdt man træner, hvilket er en af de vigtigste årsager til hvorfor en wattmåler er en god investering. En wattmåler reagerer med det samme, sammenholdt med puls som tager tid om at stige. En wattmåler måler den effekt der trædes med og er et mere objektivt mål for “ydeevne” end puls, da denne kan afhænge af søvn, temperatur, dehydrering, etc.

Watt er ikke påvirkeligt af temperatur eller dagsformen, men udelukkende et tal der indikerer hvor hårdt der trædes. På den måde kan man med stor præcision bestemme om man ligger i den rette træningszone.


Wattkalibrering.

Når vi tester på vores cykelergometer Cyclus 2, så måler vi meget præcise watt og det bliver de forskellige wattmålere holdt op imod. Når man er blevet testet hos os får man altid en wattkalibrering med hjem, så man kender præcision og afvigelse på sin wattmåler.

Nogle wattmålere er meget præcise og ligger inden for en difference på 1-2%.

Andre wattmålere er meget mere upræcise og kan ligge 20-40 watt fra vores ergometer.

Det er imidlertid vigtigt at wattmåleren kalibreres hver gang inden den anvendes, da den ellers risikere at måle forkert og dermed fjernes anvendeligheden af brugerens indsamlede data.

Står man nu i en situation hvor wattmåler ikke ligger helt præcist på de watt som der måles på vores ergometer, kan den sagtens bruges alligevel, hvis bare afvigelsen er lineær.

Altså at den konsekvent afviger med fx + eller – 10 watt igennem hele spektret.

Mere skidt er det med de modeller der ikke har en lineær afvigelse, men fx. I de lavere wattbelastninger afviger med 5-10 watt og i de høje 20-25 watt.


Når vi vejleder dem vi har til test eller vores atleter i træning omkring hvilken wattmåler vi kan anbefale dem at investere i. Så er det med baggrund i vores erfaring omkring alle de forskellige wattmålere vi har testet og uden salg for øje. Så vi kan også komme med en rimelig objektiv anbefaling ud fra erfaring.


Men hvad er vores anbefaling så ift. Valg af wattmåler?

Vi vil gennemgå de forskellige muligheder der er og dem vi kender til og til slut konkludere.


Pedaler med indbygget wattmåler:

Her har vi primært stiftet bekendtskab med Garmin Vector, generation 2 og 3, samt Favero assioma. Vi vil i nedenfor stående tage udgangspunkt i tredje generation af Vector pedalerne.

Garmin 3S har kun effektmåler i den ene side, mens 3’eren og Favero assioma har dobbelt sensor for måling af effekt i både højre og venstre side. Da 3S’eren kun måler effekten i én side, fordobles dette tal for at få det samlede watt-tal.

Wattpedaler tiltaler rigtig mange da de let kan flyttes mellem forskellige cykler, samt er lette at installere. Generelt er vi ikke særlig begejstret for pedalbaseret wattmålere. Vi har rigtig mange gange oplevet at de ikke måler præcist, samt har en masse udfald i målingerne. Her er det primært Garmin modellerne vi snakker om. Dog skal det også siges at vi har haft Garmin pedaler forbi som målte helt ok. Dem der har været ok ligger som regel 10-15 watt fra, men har en lineær afvigelse.

Favero assioma har de gange vi har målt på dem virket upåklageligt og med fin præcision, uden udfald og med en afvigelse der har været inden for 10 watt og lineær.

Når vi taler med vores kunder om hvorfor de har valgt at købe wattpedaler, så fremhæves det altid at det er en prisvenlig løsning som kan anvendes på flere forskellige typer cykler.

Tanken er i princippet også fint, men tjekker man prisforskellen mellem at vælge wattpedaler og mere stationære løsninger så er der ikke den store besparelse. Desuden er det meget træls at været midt i en træning og pludselig ikke få nogen data, da wattmåleren midlertidigt er ude af drift.


Wattmåler indbygget i pedalarmen:

Her har vi primært målt på Stages Power Meter, samt 4iiii.

Wattmåleren er indbygget i pedalarmen, hvor man erstatter den venstre pedalarm med en pedalarm hvori wattmåleren er integreret. Denne løsning bliver fremhævet som forholdsvis nem at udskifte selv, da den ikke kræver at man afmontere kranken men blot pedalarmen.

Desværre måler den pedalarms-baserede wattmålere kun effekt i én side. Softwaren som anvendes til kalibrering af enheden er ofte mangelfuld eller besværlig at bruge.

Vi ser tit ret store afvigelser i de watt som måles op gennem spektret, hvilket vanskeliggøre anvendeligheden at den wattkalibrering som man får hos os, da man ville skulle huske forskellige korrektionsfaktorer alt efter hvilken wattbelastning man køre med.

Argumenter som det er en prisbillig løsning, og at de er relativ nemme at installere forekommer ofte, men hvorfor investere i en billigere wattmåler, hvis ikke man kan stole på de data som den levere?

Desuden mener vi at man mangler vitale data når man vælger denne løsning, da det ikke er muligt at få vist rytterens power balance, altså om der trædes lige meget med højre og venstre ben.


Wattmåler indbygget i kranksættet:

Quarq er den wattmåler som vi har størst kendskab til inden for de krankbaserede. Men vi har også målt på Rotor en del gange.

Den krankbaseret wattmåler tager udgangspunkt i kranken. Inde i kranken sidder en måler, der måler forvridningerne i metallet under et tråd, en strain gauge. Der måles både på højre og venstre watt output.

Vores erfaring er rigtig gode, samt at de ofte måler med en præcision som ligger indenfor 1-2% af vores ergometer, og at afvigelsen er lineær gennem hele spektret. Så det er tit den vej vi anbefaler at gå i anskaffelsen af wattmåler.

Vælger man en krankbaseret model skal man huske at anvende et værksted som har erfaring med at montere sådanne enheder, da wattmåleren ikke vil måle præcist medmindre de er monteret korrekt.


Konklusion:

Først skal det slås fast at der intet videnskabeligt er i vores anbefaling og at den er baseret på vores erfaringer med de forskellige wattmålere vi har testet gennem de sidste 3 år.

Hvad man så vælger af wattmåler er jo helt op til en selv ud fra præferencer og prismæssig formåen.


Vi kan komme med nogle anbefalinger, samt sige at det man tit mener man har sparet ved at købe en billigere model, det betaler sig ikke, fordi man har købt en model man ikke kan bruge til særlig meget pga. fejlmålinger, udfald eller som ofte er til reparation.

Vores erfaring er at den krankbaserede wattmåler er den mest præcise og stabile wattmåler hvor man får mest kvalitet for pengene. Som ikke er en dyrere løsning end f.eks. wattpedaler og en hel del mere præcis end den enkeltsidet wattmåling som man bl.a. får med pedalarmen.

Man siger at pris og kvalitet altid hænger sammen. Men efter vores mening hænger pris og kvalitet ikke altid sammen for wattmålere. Da priserne ikke er så forskellige ift. om du vælger watt pedaler eller krankbaseret wattmåler, og pedalarmen jo kun giver dig en enkeltsidet måling til forskel fra de to andre. ;-)


Skrevet af:

Marie Tscherning Rasmussen & Morten Frydkjær

M2 Sportslab

2.631 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle